West Bali Villas - Umasarin lomakeskus

Vinkit ja linkit

Lomasää Umasarissa

Bali sijaitsee hieman päiväntasaajan alapuolella, joten ilmasto on trooppinen. Kuuman ja kostean saaren lämpötilat pysyttelevät ympäri vuoden 30 asteen tuntumassa. Umasarin lomakeskus sijaitsee vuoren rinteellä n. 140 metriä merenpinnan yläpuolella, joten leuto merituuli pitää ilman aina sopivan raikkaana.

Saaren sadekausi ajoittuu loka-maaliskuulle, jolloin sadekuuroja tulee päivittäin mutta ne kestävät yleensä vain hetken. Ajoittaisiin sateisiin kannattaa varautua ympäri vuoden – Balin trooppinen lämpö kuitenkin kuivaa matkaajan nopeasti, ja kuumuuden keskellä raikas sade on usein tervetullutta. 

Rannalta

Terveellistä herkuttelua

Umasarin ravintolassa ateriat valmistetaan konstailemattomasti tuoreista paikallisista raaka-aineista. Mehevät vihannekset ja hedelmät tulevat suoraan kasvupaikaltaan. Rantaan saapuvilta kalastajilta suoraan hankittu saalis maistuu taivaalliselta Umasarin keittiössä valmistettuna. Halutessasi keittiössä valmistetaan paikallisen perinnekeittiön herkkuja, suosittelemme vaikkapa banaaninlehdessä kypsennettyä kanaa tai tonnikalapihvejä. Umasarin hedelmäsmoothiet ovat vailla vertaa!

Vaikka Umasarissa vuorilta tuleva käyttövesi on raikasta, suosittelemme silti käyttämään pullotettua vettä. Juomavettä on aina tarjolla vesiautomaateissa huviloiden keittiössä ja ravintolassa. Muista ottaa riittävästi pullovettä mukaan retkille ja rannalle.

Ruoka bali

Me osana kyläyhteisöä

Olemme rakentaneet Umasarin lomakeskuksen yhteistyössä ympäröivän Munduk Jatin kylän kanssa. Monet uudistukset kuten sähköt, kylätie ja tietoliikenneyhteydet ovat toteutuneet Umasarin, kyläyhteisön ja paikallishallinnon yhteisvoimin. Pyrimme ekologiseen, kestävän kehityksen matkailuun, jossa kaikki osapuolet voittavat. Umasarin lomakeskus on palkittu maakuntahallinnon myöntämällä Tri Hita Karana -kunniakirjalla tekemästämme työstä Vihreän maakunnan puolesta.

Perustamamme Balin Ystävät ry:n kautta edistämme meidän oman kylän elinolosuhteita yhdessä tekemisen kautta. Pienikin lahjoitus kyläkassaan saa ihmeitä aikaan!

 

outiland workers

Matkavinkkejä

Omatoimiselle matkaajalle reitin suunnittelu onnistuu helposti nettikaupoissa, mutta jos arvostat turvallisuutta ja helppoutta matkavarauksessa, ota yhteys yhteistyökumppaniimme Kouvolan matkatoimistoon, joka on erikoistunut Umasarin pakettimatkoihin. 

Indonesiaan matkaavat tarvitsevat maahantullessaan viisumin, "Visa on arrival", joka ostetaan käteisellä (35 USD) saapumiskentältä. Yli 30 vrk oleskelua varten viisumi kannattaa hankkia ennakkoon Indonesian suurlähetystöstä Helsingissä. 

Indonesian valuutta on IDR, Indonesian rupia (1 EUR = n.12000 IDR). Suomesta ei Indonesian valuuttaa kannata hankkia, sillä lentokentällä on lukuisia valuutanvaihtopisteitä, ja Umasarissa vaihdamme valuuttaa päivän kurssiin. Lähimmät pankit ja pankkiautomaatit (Visa ja Mastercard) ovat Negarassa. 

 

Juhlapyhät ja vuosittaiset tapahtumat

Tärkeimmät hindujen juhlapyhät Balilla ovat Nyepi, eli uusi vuosi ja Kalungan-Kuningan -juhla kahdesti vuodessa. Nyepi maaliskuussa vetää Balin elävän saaren hiljaiseksi kolmen päivän ajaksi. Temppeleissä rukoillaan, perheet viettävät aikaa kodeissaan hiljentyen ja suurin osa paikallisista kaupoista sekä virastoista on tällöin kiinni. 

Kalungan ja Kuningan sijoittuvat joulun ja juhannuksen aikoihin. Juhla kestää kaksi viikkoa, joista ensimmäinen on hiljentymistä ja temppeliseremonioita varten, toinen päättyy iloisiin laulun ja tanssin tunnelmiin. 

Koska Indonesia on virallisesti muslimiyhteiskunta, myös muslimien juhlapyhät vaikuttavat esimerkiksi kauppojen ja virastojen aukioloon.

 

Liikenne

Julkista liikennettä Balilla on todella vähän. Turistialueilla lyhyiden matkojen kulkeminen on kätevintä taksilla, jonka hintataso on hyvin edullinen. Päiväretkille tai pidemmille matkoille kannattaa palkata auto ja kuljettaja. Sovi aina hinta etukäteen.

Umasarissa yli 6 vrk:n majoitukseen sisältyy nouto kentältä sekä kuljetus haluttuun paikkaan loman jälkeen. Ilmastoitu pikkubussi ja kuljettaja-opas on Umasarin vieraiden käytössä loman aikana hintaan 6-8 EUR/tunti riippuen retken pituudesta.

Kokeneille ajajille voi suositella auton tai moottoripyörän vuokraamista, mutta kannattaa ottaa huomioon että liikenne on vasemmanpuoleista ja varsinkin turisti- ja kaupunkialueilla vilkasta. Umasarin ympäristössä maaseudulla liikenne on rauhallista.

Turvallista matkaa!

Ettei lomallasi tulisi rokulipäiviä, varmista lääkäriltäsi perusrokotusten kuten tetanusrokotuksen voimassaolo ja muiden rokotusten tarve (esim. A ja B -hepatiitti) hyvissä ajoin ennen matkaa.

Vatsanväänteiden ehkäisyssä auttaa parhaiten käsihygienia ja riittävä pulloveden juonti. Herkulliset hedelmät kannattaa aina kuoria. 

Varaa mukaan riittävästi reseptilääkkeitä ja resepteistäsi kopio. Jos olet allerginen hyönteisten pistoille, ota lääkityksesi mukaan. Hyttysiä huvila-alueella on kuitenkin hyvin vähän verrattuna etelän kosteampiin alueisiin. 

Lääkäripalvelut Negarassa ovat hyvää tasoa, ja hinta turistialueisiin verrattuna hyvin edullinen, yksityisvastaanotto noin 30 e. Kattava matkavakuutus on turistin turva!